
NAMAZIN ŞARTLARI
Namazın kabul edilen bir namaz olması için 12 şartın yerine gelmiş olması gerekir. Bunlara namazın farzları denir. 12 farzdan altısı namaza başlamadan öncedir. Bunlara Namazın dışındaki farzlar denir. Geri kalan altı şart ise namazın içindeki farzlardır.
Namazın Dışındaki Farzlar
1) Hadesten Taharet: Abdest almak, gerekli hallerde gusül yapmaktir.
2) Necasetten Taharet: Namaz kılacak kişinin, bedeninde, üzerindeki elbisede ve namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemektir.
3) Setr-i Avret: Namaz kılacak kişinin vücudunda örtünmesi gereken yerleri örtmesi demektir.
Erkekler için en az: Göbek ile diz kapağı arası mahrem bölgedir (dizkapağı dahil).
Kadınlar için: Yüz, el ve ayaklardan başka vücudunun her tarafını örtmeleri gerekir.
4) İstikbal-i Kıble: Namazı kıbleye dönerek kılmaktır. Kıble, Mekke şehrindeki kutsal bina olan Kâbe yönüdür. Kâbe, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail tarafından yapılmıştır.
5) Vakit: Namazları kendi vakitleri içinde kılmaktır.Vakti gelmeden bir namazı kılmak caiz değildir.
6) Niyet: Hangi namazı kıldığını bilmek ve kalbinde hatırlamaktır. Niyetin dil ile söylenmesi sünnettir.
Namazın İçindeki Farzlar:
1) İftitah Tekbiri: Namaza başlarken tekbir almak demektir.
2) Kıyam: Namazda ayakta durmak demektir.
3) Kıraat: Namazda ayakta iken biraz Kur'an okumaktır.
4) Rükû': Namazda eğilmektir.
5) Sücûd: Rükû'dan sonra ayaklar, dizler ve ellerle beraber alnı yere koymaktır.
6) Ka'de-i Ahîre: Namazın sonunda "Ettehiyyatü" okuyacak kadar oturmak demektir.
NAMAZA HAZIRLIK ŞARTLARI:
Namaza hazırlık şartları, namaza başlamadan önce yerine getirilmesi gereken şartlardır.
Namaza hazırlığın altı şartı vardır. Bunlar;
-
Hadesten taharet (Abdest almak, gerekiyorsa boy abdesti almak)
-
Necasetten taharet (Bedenin, giysilerin ve namaz kılınacak yerin temizliği)
-
Setri avret (Namaz kılmaya uygun bir şekilde giyinmiş olmak)
-
İstikbali kıble (Kıbleye yönelmek)
-
Vakit (Namaz vaktinin girmiş olması)
-
Niyet (Hangi namaz kılınacaksa o namaz için niyet etmek)’tir.
Abdest, namazın farzlarından biridir. Abdest almadan namaz kılınmaz. Çünkü abdest, namazın hazırlık şartlarındandır. Abdest, bazı organları yıkamak, bazılarını da meshetmek yoluyla yapılan bir temizlik şeklidir.
Abdestin farzı dörttür:
-
Elleri dirseklerle beraber yıkamak
-
Yüzü yıkamak
-
Başı meshetmek
-
Topuklarla beraber ayakları yıkamak
Boy abdesti, İslam’ın gerekli gördüğü durumlarda vücutta kuru yer bırakmadan yıkanıp abdest almak demektir.
Boy abdestinin üç farzı vardır:
-
Ağzı yıkamak
-
Burnu temizlemek
-
Bütün vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak
Namaz kılmak, Yüce Allah’ın huzuruna çıkmak demektir. Bu nedenle, namaza hazırlık şartlarından biri de namaz kılacak kişinin bedeninin, giysilerinin ve namaz kılacağı yerin temiz olmasıdır. Buna “necasetten taharet” denir. Namaz kılmak için kıbleye yönelmek (istikbali kıble) gerekir. Kıbleye yönelmek, namazı kılmak için Mekke’de bulunan Mescid-iHaram’a doğru dönmektir.
Namaza hazırlık şartlarından biri de dinin gerekli gördüğü şekilde örtünmektir. Buna “setri avret” adı verilir. Bu şart, bedenin belirli bölümlerinin örtülmesiyle yerine getirilir. Namazda erkeklerin bedenlerinin göbekle diz kapakları arasında kalan bölümünün; kadınların da el, yüz ve ayaklar dışında kalan kısmının kapalı olması şarttır.
Namaza hazırlığın bir diğer şartı da vakittir. Namazın kılınabilmesi için vaktinin girmesini beklemek gerekir. Her namazın kılınacağı özel bir vakit vardır.
İnsanın kılacağı namaz için niyet etmesi de namazın hazırlık şartlarındandır. Niyet, namaza başlama tek birinden önce yapılır. Niyet ederken hangi namazın kılınacağı belirtilir.

ABDEST,GUSÜL VE TEYEMMÜM:
Abdest
Abdest, namaza başlamadan yapmamız gereken temizlik işlemidir. Bir abdestin geçerli olması için dört farzın mutlaka yerine getirilmiş olması gerekir. Bunlar:
-
Elleri ve dirseklere kadar kolları yıkamak
-
Yüzü yıkamak
-
Başın bir bölümünü mesh etmek (ıslak elle başa sürmek)
-
Topuklara kadar ayakları yıkamak.
Sünnetleriyle birlikte abdest şöyle alınır: (Açıklama için aşağıdaki linklere tıklayınız.)
4 Niyet
Boy abdesti (gusül)
Ergenlik çağına gelmiş her Müslüman'ın, gerekli durumlarda boy abdesti alması farzdır. Boy abdestinin geçerli sayılması için üç farz mutlaka yerine getirilmelidir.
-
Ağıza su alıp çalkalamak
-
Buruna su çekip temizlemek
-
Bütün vücudu, kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak.
Sünnete uygun olarak boy abdesti şöyle alınır:
Boy abdesti almaya niyet edilir. Öncelikle vücuda yapışmış kir ve pislikler varsa bunlar su ile temizlenir. Sonra normal abdest alınır. daha sonra vücudun tümü yıkanır. Su dökünmeye her zaman sağ taraftan başlanır.
Boy abdesti almayı gerektiren durumlar:
Çocuklar ortalama 11 yaşından sonra, erginlik çağına adım atar ve birkaç yıl içinde ergen olurlar. Bunun anlamı şudur: Erkek ve kız çocukları kendi cinsiyetlerine ait özelliklerine sahip olmaya, yani kız çocukları birer genç kız; erkek çocukları da birer delikanlı olurlar.
Erkek çocuklarda erlik hormonları gelişir. Süresi düzenli olmayan aralıklarda erlik suyunu dışarı atarlar. Erlik suyu, koyu kıvamda sümüksü beyaz/sarı renkte bir sıvıdır. Bu, bazen uykuda, görülen rüyalar neticesinde ortaya çıkar. Bu durumla karşılaşan erkeğe, boy abdesti almak farz olur.
Kız çocukları ise, ergenlik çağından itibaren ayda bir kez, üç-beş gün boyunca süren adet kanı görmeye başlar. Bu sürenin bitiminde boy abdesti almak farz olur.
Boy abdesti alması gereken kişiye cünüp (halk arasında cenabet) denir. dinimize göre cünüp dolaşmak günah sayılmıştır. Kızlar, adet dönemlerinde temizliklerine normal zamandan daha çok dikkat etmelidirler. Kullandıkları malzemeleri, ağzı kapalı çöp kutularına atmaları gerekir. Temizlik dinimizin en önemli ibadetlerinden biri olduğundan bu konuda titizlik göstermek her Müslüman üzerine farzdır.
Teyemmüm:
Su bulunmayan kırsal arazide veya su kullanmanın imkansız olduğu durumlarda, cünüp olan veya abdesti bulunmayan kişi toprakla temizlenir. Toprakla temizlenmek sembolik olup manevi bir temizliktir.
Teyemmüm şöyle alınır: Önce niyet edilir. Sonra iki elin içi temiz toprağa sürülerek önce yüze sonra da kollara sürülür.



NAMAZA HAZIRLIGIN DİĞER ŞARTLARI
1) Hadesten Taharet: Abdest almak, gerekli hallerde gusül yapmaktir.
2) Necasetten Taharet: Namaz kılacak kişinin, bedeninde, üzerindeki elbisede ve namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemektir.
Şimdi ise geri kalan 4 farzı öğreneceğiz. Bunları şöyle açıklayabiliriz:
3) Setr-i Avret: Namaz kılacak kişinin vücudunda örtünmesi gereken yerleri örtmesi demektir. Erkekler için en az: Göbek ile diz kapağı arası mahrem bölgedir (dizkapağı dahil). Kadınlar için: Yüz, el ve ayaklardan başka vücudunun her tarafını örtmeleri gerekir.
4) İstikbal-i Kıble: Namazı kıbleye dönerek kılmaktır. Kıble, Mekke şehrindeki kutsal bina olan Kâbe yönüdür. Kâbe, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail tarafından yapılmıştır.
5) Vakit: Namazları kendi vakitleri içinde kılmaktır.Vakti gelmeden bir namazı kılmak caiz değildir.
6) Niyet: Hangi namazı kıldığını bilmek ve kalbinde hatırlamaktır. Niyetin dil ile söylenmesi sünnettir. Örneğin sabah namazının sünnetini kılacak olan biri şöyle niyet eder: "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya." (Anlatım: Dr. Ali Kuzudişli)
NAMAZIN KILINIŞ ŞARTLARI:
1. İftitah (başlangıç) Tekbiri: Namaza başlarken “Allahu Ekber” demek.
Namaza, Allah'ın yüceliğini bildiren bir kelime ile başlamak namazın şartlarındandır. Buna iftitah (başlangıç) tekbiri denir. Niyetin hemen arkasından elleri kaldırırken "Allahû Ekber" diyerek yapılır.
2. Kıyam: Ayakta Durmak (Kıyam)
Bir özrü olmayan mükellefin farz ve vacip olan namazları ayakta kılması da farzdır. Nafile namazları ise ayakta kılmak şart değildir, oturarak da kılabilir.
3. Kıraat: Kur'ân Okumak
Farz namazların ilk iki rekatında Kur'ân-ı Kerîm'den bir parça okumak da farzdır. Dolayısı ile bu farzın yerine gelmesine yetecek kadar Kur'ân âyetini ezbere bilmek de farz olmuş olur. Bu farz, Kur'ân'ın herhanhi bir yerinden, üç kısa âyet kadar okumakla yerine gelmiş olur.
4.Rukû: Eğilmek
"Rukû" eğilmek demektir. Namazların her rekatında en az eller dizlere ulaşacak kadar eğilmek farzdır. Rukû, mükemmel şekliyle baş ile göğüs yere paralel oluncaya kadar eğilmekle olur. Yalnız bu, erkek içindir. Kadın ise sadece elleri dizlerine ulaşacak kadar egilir.
5. Secde: Namazda alnı yere koymak
Secde, Allah'ın yüceliğini kabul ederek, alnı yere koymaktır. Secdenin tam ve mükemmel olması için alın, burnun ucu, ellerin içleri ve ayak parmaklarının uçları yere değmelidir.
6. Kaidei ahire: Son Oturuş
Kıldığı namaza göre son rekatın bitiminde "ettahiyyatü" okuyacak kadar oturmak da farzdır.
