
NAMAZ ÇEŞİTLERİ
A)Günlük namazlar(5 vakit namaz )
Dinimize göre mükellefiyet ( sorumluluk) çağına gelmiş olan Müslümanlara günde beş vakit namaz kılmak farzdır. Beş vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarıdır.
Sabah Namazı;
İki rekât sünnet ve iki rekâtta farz olmak üzere toplam dört rekâttır. Sabah namazının farzı, daha önce anlatılan şekilde sünneti gibi kılınır.
Öğle Namazı;
Dört rekât ilk sünnet, dört rekât farz ve iki rekâtta son sünnet olmak üzere toplam on rekât olarak kılınır.
Öğle namazının dört rekâtlık sünneti, namaza niyet ve tekbirle başladıktan sonra ilk iki rekâtı sabah namazının iki rekâtlık sünneti gibi kılınır. İlk oturuşta “ Ettehiyyatü” duası okunur, “ Allahü Ekber” denilir ve üçüncü rekâta kalkılır. Üç ve dördüncü rekâtlar, ilk iki rekât gibi kılınarak son oturuş yapılır. Son oturuşta Ettehiyyatü,Allahümme Salli,Allahümme Barik,Rabbena Atina duaları okunarak selamla namaz tamamlanır.
Öğle namazının farzı ise kametten sonra, ilk iki rekâtı sünnette olduğu gibi kılınır. Son iki rekât kılınırken sadece fatiha suresi okunur. Son iki rekâtlık sünnet ise sabah namazının sünneti gibi kılınır.
İkindi Namazı;
Dört rekât sünnet ve dört rekât farz olmak üzere toplam sekiz rekâttır.
İkindi namazının sünneti öğle namazının sünneti gibi kılınır. Fakat ikindinin sünneti kılınırken ilk oturuşta Ettehiyyatü duasından sonra Allahümme Salli ve Allahümme Barik duaları da okunarak üçüncü rekâta kalkılır ve rekâta, Subhaneke “Euzü besmele” ile başlanır. Sonra diğer sünnetlerde olduğu gibi fatiha va zammi sureyle devam edilir.
İkindi namazının farzı, öğle namazının farzı gibi kılınır.
Akşam Namazı;
Üç rekât farz, iki rekâtta sünnet olmak üzere toplam beş rekât olarak kılınır.
Akşam namazının farzı sünnetinden önce kılınmaktadır. Farza niyet ve tekbirle birlikte başlanır. İlk iki rekâtı sabah namazının sünneti gibi kılınır. İlk oturuş ve Ettehiyyatü duasından sonra üçüncü rekâta kalkılır. Eller bağlandıktan sonra fatiha suresi okunur. Rükû ve secdelerden sonra son oturuşta Ettehiyyatü,Allahümme Salli,Allahümme Barik,Rabbena Atina duaları okunarak selam verilir.Farzından sonra iki rekatlık sünneti ise sabah namazının sünneti gibi kılınır.
Yatsı Namazı;
Dört rekâtilk sünnet, dört rekât farz, iki rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır. Ayrıca üç rekâtlık vitir namazı da yatsıyla birlikte kılınır.
Yatsı namazının ilk sünneti, ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Farzı ise öğle ve ikindi namazlarının farzı gibi kılınır.
Vitir namazının kılınması vaciptir. Yatsı namazının ardından ferdi olarak kılınır. Ancak cemaatle teravih namazı kılındığı zaman vitir namazı da cemaatle kılınır.
Vitir namazının ilk iki rekâtı sabah namazının sünneti gibi kılınır. Üçüncü
Rekâtta fatiha ve zammi sureden sonra eller kulaklara götürülerek tekbir alınır ve eller tekrar bağlanır. Kunut duaları okunarak rükû ve secdelere gidilir, son oturuş ve dualar okunarak selamla birlikte namaz bitirilir.

B)Cemaat ile namaz:
İslam dini birlikte hareket etmeyi, beraberce kardeşlik duyguları içinde yaşamayı, kaynaşmayı ve dayanışmayı öngörmektedir. Birlik olmak güçlü olmak demektir. Dinimizin birlikteliğe verdiği önemin en güzel örneği cemaatle namaz kılmaktır. Cemaatle kılınan namaz, birlikte harekete etme ve kardeşlik duygularını güçlendirir. Cemaate katılan Müslümanlar birbirlerinin mutlu ve üzüntülü hallerinden haberdar olur ve birbirlerini manevi yönden desteklerler. Bilgilerini artırır, yanlışlarını düzeltme imkânı bulurlar.
Dinimiz bazı ibadetlerin cemaatle yapılması gerektiğini belirtir. Cuma namazı ve bayram namazlarının cemaatle kılınması Yüce Allah’ın kesin emridir. Beş vakit namaz yalnız başına kılınabilir ancak günlük namazları cemaatle kılmak daha güzel ve sevaptır.

C)Cuma namazı:
Cuma, müslümanların bayramıdır. Allahü teala, Cuma gününü Müslümanlara mahsus kılmıştır.
Cuma namazı, farz namazlardan olup, (Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat Cuma namazı Farz-ı ayın'dır.) Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cumanın farzı iki rekattır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır. Cuma günü herkes cuma namazına gitmelidir ve alışverişi bırakmalıdır.
Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farz kılınmıştır; kadınlara, kölelere, yolculara ve cemaata gelemeyecek kadar mazereti olanlara farz değildir.
Cuma namazının şartları:
1- Mukim olacak (seferi olmamak)
2- Erkek olacak (kadına farz değil)
3- Akıl ve bâliğ olmak
4- Sıhhatli olacak (hasta olmayacak)
5- Hür olacak, hürriyeti kısıtlanmış olmayacak
6- Mahpus olmamak. Düşmanın yakalama korkusu olmamak
7- Gözleri görecek (kör olmayacak)
8- Kendisi yüreyerek gidebilecek
Cuma namazının kılınabilmesi için şartlar:
1- Şehirde veya şehir kıyısında olmak (Bugün muhtarı veya jandarması bulunan köyler şehir hükmündedir)
2- Devletin başında emir veya emirin görevlendirdiği bir kişinin bulunması
3- Öğle vakti olması
4- Öğle vaktinde hutbe okunması
5- İmam hariç en az 3 kişilik cemaat olması (Hanefi’de 3, Maliki’de 12, Şafii ve Hanbeli’de 40 erkek gerekir)
6- Cami herkeze açık olmalı, ibadet serbestliği olmalı
Cuma namazı vaktinde dünya işlerini bırakıp, ibadet ile meşgul olunmalıdır. Zira cuma günü Allâh-ü Teâla'nın katında en büyük gündür (yevm'ül mezid'dir yani sevapların en çok olduğu gündür).
"Cuma namazı kılmak; köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır." (Ebu Davud, Hakim)
"Cuma namazı kılmayanın kalbi mühürlenir, gafil olur.

D)Bayram namazı:
Bayram namazları, müslümanlar arasindaki birlik ve beraberligin güzel bir göstergesi olarak bayramların birinci günü, kuşluk vaktinde kılınır. Bayram namazı farz değil vaciptir. İki rekat olarak cemaatle kılınır.
Vacip oluşunun ve kılınmasının şartları, aynen Cuma namazının şartları gibidir. Ezan okunmaz, kamet yapılmaz.
Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere yılda iki kez bayram namazı kılınır. Ramazan ve Kurban bayramının birinci günü kılınır.
Cuma namazı farz olan kimselere, bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram hutbesi cuma hutbesi gibi farz değil sünnettir ve namazdan sonra okunur.
Ramazan bayramında namazdan önce, tatlı (hurma veya şeker) yemek, gusül etmek, misvak kullanmak, en iyi elbiseleri giymek, fıtrayı namazdan önce vermek, yolda yavaşça tekbir okumak müstehaptır.
Kurban bayramında namazdan önce, bir şey yememek, namazdan sonra önce kurban eti yemek, namaza giderken yüksek sesle, özrü olan yavaşça tekbir getirmek müstehaptır.
Kurban Bayramının arefe günü, sabah namazından, bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, erkek, kadın herkesin, cemaat ile kılsın, yalnız kılsın, farz namazından sonra selam verir vermez, bir kere "Teşrik tekbir"ini okuması vaciptir.

E)Cenaze namazı:
Cenaze namazı ölen kimse için kılınır. Ölü için yapılan duadır. Müslüman kardeşin günah ve kusurlarının bağışlanmasını Allah'tan dilemek, ona son vazifeyi yapmak için cenaze namazı kılınır.
Cenaze namazı, farz-ı kifayedir.
Bir ölünün cenaze namazının kılınabilmesi için aşağıdaki şartların bulunması gerekir:
1- Ölünün müslüman olması
2- Temiz olması (Yani yıkanıp temiz bir kefene sarılması)
3- Cemaat önünde olması
4- Ölünün tamamı veya bedeninin yarıdan fazlası, yahut başı ile beraber yarısının bulunması
5- Cenaze namazını kılacak kişinin (özürlü değilse) ayakta kılması
6- Cenazenin yerde olması, omuzda veya hayvan üzerinde bulunmaması
Cenaze namazının rükûnleri, dört tekbir ile kıyamdır. Selâm vermek vacibdir. Cenaze namazında rükû ve secde yoktur. Kerahat vakitlerde kılınmaz.

F)Teravih namazı:
Teravih namazı sünnet bir namazdır, hatta sünnet-i müekkede olarak Peygamber Efendimizin (S.a.v.) devamlı yaptığı bir namazdır. Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır. Teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur. Evde de tek başına yalnız veya cemaatle kılınabilir. Ancak camide kılmak daha faziletlidir.
Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitir namazından önce kılınır. 20 rekat kılınır. Makbul olanı, her 2 rekatta bir selam vermektir. Ancak 4 rekatta bir selam verilerek de kılınabilir.
İmam-ı Azam hazretleri, "Teravih namazı sünnet-i müekkededir. Hz. Ömer, teravihin 20 rekat olarak cemaatle kılınmasını kendiliğinden ortaya çıkarmamıştır. O, elindeki sağlam esasa, yani Resulullahın sünnetine dayanarak emretmiştir" buyuruyor. (El-İhtiyar)
Hastalık veya yolculuk sebebiyle oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.
"Ramazan ayında inanarak ve sevabını umarak teravih namazı kılanın, günahları affolur." (Nesâi)